Bliv bedre til at tage beslutninger og til at “mærke dig selv”.

Bliv bedre til at tage beslutninger og til at “mærke dig selv”.
13. december 2021 info@kropogkommunikation.com

– gode råd og konkrete øvelser til at træne dine sanser og din intuition.

 

Der er overordnet to måder at være opmærksom i verden på. Den kropslige tilstedeværelse og den intellektuelle tilstedeværelse. Vi bruger ofte en kombination af de to strategier, men især i den vestlige verden er den intellektuelle tilstedeværelse dominerende, og vi er tilvænnet at være i verden med mere fokus på vores tanker end vores kropslige væren. Begge strategier er ren fysiologi i kroppen, men det er to forskellige nervemæssige systemer, som aktiverer forskellige steder i hjernen, og de skal trænes på forskellige måder.

 

I dette blogindlæg vil jeg lære dig, hvilke fordele der er ved at blive bedre til den kropslige tilstedeværelse, og hvorfor det er vigtigt.

 

Hvad er sanser?

Din krop registrerer verden med dine sanser. Alt hvad dine sanseceller registrerer, er information som sendes op til hjernestammen, derfra til følelseshjernen, videre til storehjernen og ned gennem systemet igen, før du udfører en handling. Den manøvre kan foregå både bevidst og ubevidst.

Der foregår meget i vores krop og i nervesystemet på det ubevidste plan, som vi ikke registrerer – og godt for det. Hvis vi skulle mærke ALT der foregår, ville vi blive skøre.

Vi kan sagtens fungere i verden ved at sanse, føle og handle på et ubevidst plan. Vi kender det godt både fra os selv og mennesker i vores omgangskreds. Vi kan blive overvældet af følelser og skride til handling, uden vi tænker os om, eller vi kan bevæge os et sted hen og bagefter tænke “Hvordan kom jeg herhen?”. Spørgsmålet er bare, hvilken kvalitet der er ved at være i verden hvis du primært er ubevidst.

Rigtigt mange mennesker har vænnet sig til at mærke mindre, end hvad der er hensigtsmæssigt for et sundt og balanceret liv. Når vi gennem livet oplever noget som påvirker os på en måde, vi ikke kan håndtere følelsesmæssigt, så er det nemmere at ignorere det og lukke af for oplevelsen. Det betyder at vi låser små og store oplevelser inde i vores krop og nervesystem. Det sætter sig som et panser – som muskelspændinger i kroppen.

Efter mange år, hvor vi ikke får bearbejdet de låste oplevelser, vil det ofte give helbredsmæssige problemer og smerter i kroppen. Når vi opbygger et panser får det konsekvenser for evnen til at kunne mærke os selv og hinanden. Konsekvensen er, at vi tager dårligere beslutninger og vi er mindre opmærksomme på, hvordan vi selv og andre omkring os har det.

Langt mere hensigtsmæssigt, men også mere udfordrende, er det, at sanse, føle og handle på et bevidst plan. For at kunne det, har du brug for at have bevidst adgang til de sanser i kroppen og udenfor kroppen som er vigtige for dit helbred og velbefindende. Du skal kunne mærke dig selv.

 

Hvad vil det sige at kunne mærke dig selv?

At kunne ”mærke dig selv” er ren fysiologi i kroppen. Vi har forskellige informationskilder i kroppen og nervesystemet, som vi bruger til at ”mærke os selv”. De informationskilder består af forskellige sanser.

De sanser vi kender bedst er lugte, høre, smags, syns og følesanserne. De hedder exteroceptive sanser – eller de ydre påvirkninger. Vi er anatomisk mest gearede til at registrere de ydre påvirkninger, da deres signaler i nervesystemet er hurtige. Fordelen ved nemmest at kunne mærke de ydre sanser er, at det er påvirkninger udenfor vores kontrol, og derfor skal vi være mere vågne overfor dem.

Dernæst har vi den proprioceptive sans. Det er den sans som registrerer hvor vi er i rummet. Vi får de proprioceptive signaler fra berøring, fra receptorer i musklerne samt fra balancecenteret i det indre øre. De proprioceptive signaler er også hurtige, derfor er de ligesom de exteroceptive informationer lettere for os at være bevidste om.

Langt mere udfordrende er det for os at mærke de indre informationer i kroppen – også kaldet interoception. Interoceptorerne sender signaler noget langsommere og mere stille. Derfor har vi en tendens til at overhøre dem. Interoception er alt det du mærker inde i din krop. Det kan være hjertebanken, vejrtrækning, spændinger, uro/knude i maven, sommerfugle i maven, boblen i kroppen eller halsen som snører sig sammen. Du kan føle, at du fryser til is, eller du mærker en varme brede sig i kroppen – som vel at mærke ikke har noget med temperaturen i rummet at gøre. Alt sammen signaler som fortæller dig noget om, hvordan du har det. De signaler er essentielle for din sundhed og dit velbefindende, fordi de giver dig vigtige informationer om, hvad du har brug for. Vi kender godt signalerne, men ofte overhører vi dem. Signalerne er ikke fornemmelser du bilder dig ind, det er fysiske receptorer som sidder inde i din krop og sender et signal op gennem nervesystemet til din hjerne.

Kort sagt så er vores udfordring, at vi anatomisk er gearede til at overhøre de indre signaler. Vi er kulturelt påvirkede til at prioritere tanker frem for sanser, og vi har tendens til at opbygge et panser i kroppen som gør det svært at mærke de indre sanser. Det betyder at vi er mere ubevidste, og har sværere ved at være i nuet.

 

Hvordan lærer du at mærke mere?

Vejen til at kunne ”mærke mere” går gennem at træne den neurologiske kæde, som repræsenterer kropslig bevidsthed:

Du skal lære at registrere en kombination af exteroception (have bevidst fokus på de 5 ydre sanser), proprioception (have bevidsthed på hvor du er i rummet) og interoception (have bevidsthed på det du mærker inde i din krop).

De informationer sendes videre op til følelseshjernen, hvor sanseinformationerne bliver bearbejdet og evalueret. En følelse er ofte en reaktion på sanseindtrykkene. Det er følelsen som afgør, hvilke sanseindtryk der er vigtige for os. Efter bearbejdelsen bliver det afgjort, om det overvejende er en positiv eller negativ følelse.

Den følelse bliver sendt videre til storehjernen. Hvis den ikke er vigtig nok for os, bliver den sendt direkte til storehjernens motoriske center, som udfører en ubevidst handling gennem kroppen.

Hvis følelsen derimod er vigtig for os, bliver den sendt fra det motoriske center frem fortil i hjernen. Her laves en vurdering ud fra alle de bedste kvaliteter ved at være menneske såsom selvindsigt, intuition, evnen til at regulere kroppen, følelsesmæssig balance, evne til at slukke ned for frygt, fleksibilitet i din måde at respondere på, empati, moral og evnen til at afstemme i fht andre. Dette center er stærkt forbundet til følelsescenteret.

Herfra sendes besked tilbage til det motoriske center om handling. Den handling du nu er i stand til at lave, er en bevidst handling med adgang til alle de bedste kvaliteter ved at være et menneske. Det er kropslig bevidsthed.

 

Forslag til øvelser for de forskellige sanser.

At træne dine sanser er præcist det samme som når du træner dine muskler. Jo mere du træner – jo bedre bliver du. Jeg giver dig her nogle få eksempler på, hvordan du kan træne de forskellige sanser. Brug gerne øvelserne i forbindelse med både meditation – men også når du står i køen i Netto eller sidder til et møde. Vi skal træne denne kompetence i mange forskellige situationer, så vi ikke kun mestrer det når vi sidder i stilhed med stearinlys og blid musik i ørerne.

Træning af din exteroception:

Se dig om i lokalet, tæl hvor mange røde ting du kan se.

Hav fokus på, hvad der dufter af i rummet. Find evt. noget du synes dufter godt. Hvis du er ude i naturen, er det nemt at finde noget at dufte til.

Lyt til lyde tæt på dig i rummet og langt væk fra dig – evt. ude på gaden. Fokuser på én lyd ad gangen.

Giv dig tid til at smage din mad, når du spiser. Prøv om du kan adskille de forskellige smage.

Rør ved dine hænder og mærk hvor din krop afgrænses. Mærk kroppen når du f.eks. får massage hvor en anden person rører ved din hud.

Træning af din proprioception:

Sid på en stol. Mærk sædet under dig. Mærk hvordan dine siddeknuder møder sædet.

Mærk dine fødder på gulvet. Vrik lidt med dine tæer. Rejs dig op.

Mærk nu din ryg mod ryglænet, og mærk hvordan du holder balancen på stolen.

Stå på ét ben og mærk din balance.

Fornem hvor langt der er til en anden person i rummet. Mærk om personen er for tæt på dig, eller om du har plads til at være dig.

Træning af din interoception:

Øve dig i at fornemme HVOR i kroppen du mærker noget. Hvis det er svært, så beslut dig for et område du vil mærke. Det kan være din mave, din vejrtrækning eller dit bryst omkring hjertet.

Hvordan er temperaturen i det område?

Er der et pres, tryk eller en lethed?

Mærker du en bevægelse eller modstand?

Hvordan er energien i det område?

 

For de fleste vil den største udfordring være, at træne bevidsthed af interoceptionen. For at træne registrering af de indre informationer, er det vigtigt at have input til hvad der er muligt at mærke i kroppen. Fordi indre informationer sender med langsommere og mere stille signaler i nervesystemet, skal vi ofte have hjælpe til at mærke dem. Vi skal lære et sprog for det, som sker i kroppen. Læren om kroppens sprog hedder somatic coaching. Du kan prøve dig frem selv, eller du kan få hjælp af en professionel. Her er nogle input til ord du kan bruge i din træning. Start med at fokusere på én ting ad gangen. Når du bliver god til at mærke, vil du kunne registrere flere sansesignaler på samme tid.

 

Hvor i kroppen mærker du noget?  Er det overfladisk eller dybt?

Organer: Hjerte, spiserør, mave/tarme, kønsdele, hud.

Kropsdele: Hoved og kæbe, nakke og hals, bryst, mave, bækken, arme og hænder, ben og fødder.

Hvad er temperaturen?

Varmt: Brændende, svedende, kvælende, lunt.

Koldt: Køligt, isnende, sitrende, afkølet.

Er der en fornemmelse af tryk?

Tungt: Tæt, stift, sammentrukket, spændt, stramt.

Let: Vægtløs, flydende, luftig, udvidende, rummelig.

Mærker du en bevægelse?

Strømmende, pulserende, rystende, sitrende, løsnende, prikkende, dunkende.

Fornemmer du en energi?

Hyperaktiv, spændt, nervøs, ophidset, begejstret, påvirket, træt, sløv, boblende, dvask.

Andre stikord til at mærke:

Smerte, åndenød, kilden, kløende, utilpas.

Der findes masser af den slags øvelser jeg har givet dig eksempler på her, og de kan med god effekt kombineres med kropsarbejde hos en behandler. Når du arbejder med dette system, dannes der fysisk flere nerveforbindelser, og du bliver dermed bedre til at mærke dig selv.

Gevinsten er, at du bliver bedre til at handle bevidst og tage beslutninger på basis af de bedste menneskelige kvaliteter, og du mærker en stærkere forpligtelse til ting som sker omkring dig. Når du bedre kan mærke dig selv, bliver du også bedre til at mærke andre.

 

Det er vigtigt at løsne dit muskelpanser.

En anden forudsætning for at kunne mærke din interoception er at løsne noget af det panser der er bygget op i musklerne/vævet. Når vi løsner panser gennem enten kropsarbejde eller somatic coaching, skaber vi bedre flow i vævet og der kommer flere næringsstoffer til området. Dermed bliver det nemmere at mærke interoceptionen. Det kan du gøre ved at bevæge dig/dyrke sport (ikke alle former for sport) eller du kan få en kropsbehandler til at hjælpe dig. Vær opmærksom på, at du kan få en følelsesmæssig reaktion, når du begynder at løsne muskelpanser i kroppen.

 

Intuition.

Ved at mærke mere, får du bedre adgang til din intuition. Bevidsthed om din exteroception, proprioception og interoception opbygger og styrker tilsammen din intuition. Men hvad er intuition? I ordbogen beskrives intuition som ”evnen til at forstå noget umiddelbart, uden at gøre brug af tænkning”. Der er meget videnskaben endnu ikke ved om intuition, men flere af de studier der er lavet, er meget grundige bl.a. fordi intuition er et luftigt emne som internt i mange forskerkredse ikke er anerkendt.

Her er hvad vi ved:

Anatomisk ved vi, at mennesker, elefanter, hvaler, delfiner og store aber har nogle særlige neuroner fortil i hjernen i præcist det område, hvor intuition hører til. Disse neuroner findes ikke hos andre dyr.

Vi ved at sensorisk og følelsesmæssig information foregår hurtigere i nervesystemet end bevidste tanker.

Vi ved at “Det autonome Nervesystem” reagerer et par sekunder før en emotionel hændelse.

  • Dette er målt i et studie, hvor deltagerne blev vist forskellige billeder. Ved billeder som fremprovokerede en stærk emotionel reaktion, reagerede personerne kraftigere (målt på hudens fugtighed som er en autonom reaktion), end ved neutrale billeder. Reaktionen kom altså FØR personerne så billedet! Samme studie blev lavet hvor man målte en reaktion i hjerterytmen. Her kom reaktionen 4-5 sekunder FØR personerne så det billede, som gav en emotionel respons. Vores krop og nervesystem laver en reaktion, på en hændelse som sker 4-5 sekunder ude i fremtiden. Det er oplevelsen af intuition. Intuition er altså en helkropsfornemmelse. Derfor vil din intuition blive bedre, når du træner din kropslige bevidsthed.

 

Er vores intellektuelle hjerne slet ikke vigtig?

Den intellektuelle del af vores bevidsthed har helt andre nervebaner end den sansemæssige og intuitive. Når vi tænker noget om os selv og andre eller lægger planer, er det baseret på sprog og symboler. Det er baseret på rationelt, logisk og abstrakt tænkning. Vi bruger forklaringer, facts, detaljer, information, fortællinger, perspektiver, ideer, fortolkninger og selvvurderinger. Vi fjerner os fra nuet, og bevæger os ind i en fortolkning af virkeligheden. Vi aktiverer bl.a. sprogcenteret, hørecenteret og det motoriske center i hjernen – men ikke det center fortil i hjernen hvor alle de bedste kvaliteter ved at være menneske ligger. Jeg tror de fleste af os kender udtrykket “Han er mest oppe i sit hoved”……

Det har også sin plads at bruge den intellektuelle del af hjernen, men det er vigtigt at vi er bevidste om, hvornår vi går ind i dette felt, hvorfor og hvor ofte.

 

Derfor er kropslig bevidsthed vigtig, når du skal tage beslutninger.

Når vi har adgang til den kropslige bevidsthed, oplever vi os selv. Vi åbner til sanser, følelser, spontane handlinger, kreativitet og tilstedeværelse i nuet. Noget vi ikke er i stand til, hvis vi kun aktiverer den intellektuelle del af hjernen. Det er hér vi får de meningsfulde og nogle gange spirituelle oplevelser ,som gør indtryk på os, og som vi husker. Det er her vi interagerer omsorgsfuldt med andre mennesker hvad enten vi er i private sammenhænge, sammen med kolleger eller fungerer som ledere. Vi får adgang til en masse informationer som kroppen giver os. De informationer kan vi bruge til at navigere i verden. Informationer som vi ikke har adgang til, hvis vi kun bruger den intellektuelle del af hjernen.

Vi gør det gennem opmærksomhed på vores sanser ved at øve os i at mærke samt gennem at nedbryde vores muskelpanser i kroppen. At være i verden uden adgang til den kropslige bevidsthed, er som at bygge et hus uden et fundament.

Hvordan vægter du din intuition og din kropslige bevidsthed – overfor dit intellekt?

 

 

 

Hvis du er blevet nysgerrig på at få hjælp til at arbejde med dine sanser og dit kropslige panser,

kan du læse mere om Somatic coaching her:

BodyWisdom Leadership

 

Du kan bestille tid til en BodyWisdom session her:

Gå direkte til onlinebooking.