Som leder har du et udvidet ansvar for tonen på din arbejdsplads!
Med udvidet ansvar mener jeg, at du som leder skal tage 100% ansvar for det fundament der gør, at dine medarbejdere har mulighed for at tage 100% ansvar for den tone, de selv bringer med ind i fællesskabet.
Det vil sige, at du skal gå forrest for at skabe en arbejdsplads hvor alle føler sig trygge.
Det kaldes personale ledelse!
Det gør du ved at være autentisk, så dine medarbejdere ikke skal gætte sig til hvad du siger og tænker. Du skal sørge for gennemsigtighed, klar og tydelig kommunikation med øjenkontakt, ordentlige arbejdsforhold (både fysiske og psykiske). Der skal være rum og plads til at lave fejl, dine medarbejdere skal have meningsfulde arbejdsopgaver og der skal være balance mellem udfordringer og kompetencer.
Alt dette skaber en tryghed for dine medarbejdere – og denne tryghed gør det muligt for os som mennesker at aktivere vores sociale nervesystem. Det sociale nervesystem gør det muligt for os at skabe relationer, lytte, være kreative og innovative.
Aktivering at det sociale nervesystem er grundlaget for at medarbejderne kan skabe resultater i virksomheden!
Men hvorfor er dette så ikke normen på ALLE arbejdspladser?
Det er der naturligvis mange årsager til. Den årsag jeg vil slå ned på hér, og som betyder noget for tonen mellem os er, at vi ikke er gode nok til at mærke os selv.
Hvis vi skal kunne lede andre – skal vi kunne mærke dem!
Hvis vi skal kunne mærke andre – skal vi kunne mærke os selv først!
Vores nervesystem opfanger hele tiden signaler fra de mennesker vi omgiver os med. Vi reagerer på tonelejet i stemmer, på ansigtsudtryk, på høj og lavfrekvente lyde, på øjenkontakt og mange andre ting. Alt dette foregår automatisk og meget hurtigt – før vi når at tænke en tanke. Derfor sender vi mere ud om hvordan vi har det – end vi ofte er klar over.
Kroppen er indvendigt fuld at sanseceller – ligesom vi har sanseceller uden på huden som gør at vi kan mærke berøring m.m., så har vi også sanseceller inde i kroppen – specielt i vores løse bindevæv. De celler hedder interoceptorer, og når de bliver aktiveret – bl.a. via bevægelse, sender de besked op til den del af hjernen som registrerer vores følelser og giver os en fornemmelse af hvordan vi har det.
Når vi kan mærke os selv, så har vi adgang til information i nuet om hvordan vi har det. Vi har adgang til information om hvad vi sender ud og hvordan vi påvirker andre. Det vil give os en mulighed for at ændre vores adfærd i nuet – hvis der er behov for det.
Ofte får vi først tænkt dagen igennem når vi kommer hjem og der falder ro på. Her bliver vi måske klar over, at vi fik givet en besked på en lidt uhensigtsmæssig måde, eller fik talt lidt hårdt til en medarbejder. Måske opdager vi det slet ikke…!
Hvis vi gør, lover vi os selv, at det vil vi samle op på imorgen….. Men får vi det gjort?
Mange af den slags små episoder kan bygge sig op over tid, og være med til at definere stemningen på en arbejdsplads. Sådan lidt efter lidt, uden vi får ryddet op i det.
Vi kommer alle til indimellem at forurene stemningen.
Min opfordring er, at du skal blive bedre til at mærke dig selv, så du kan “rydde op” efter dig i nuet. Dermed kan du være med til at og bevare den gode tone – den gode stemning.
Det er ikke de fejl vi laver der er problemet – det er den manglende “oprydning” der er problemet!
God stemning betyder færre sygedage og en bedre bundlinie.