Har du også hørt, at det er vigtigt at trække vejret helt ned i maven?

Har du også hørt, at det er vigtigt at trække vejret helt ned i maven?
10. juli 2018 author

Måske har du forsøgt at meditere eller dyrke yoga, men synes, at det stadig er svært at få luften helt ned i maven.

Jeg har i mange år som fysioterapeut bl.a. arbejdet med at hjælpe folk til en bedre vejrtrækning, men det var ikke før jeg mødte fysioterapeut og kinesiolog Douglas Heel, at jeg for alvor fik et effektivt redskab til at løsne op for vejrtræknings musklen. Mødet med Douglas og ”Be Activated” har forandret min måde at arbejde på. Jeg har i alle årene været meget optaget af, hvordan krop og sind hænger sammen. Med ”Be Activated” har jeg endelig fået redskaber som gør det muligt at vise netop den sammenhæng gennem arbejde med kroppen.

Systemet ”Be Activated” er bygget op omkring tests, aktivering og re-tests af muskler. Arbejdet med systemet hjælper til at nedbryde kompensations mønstre, forbedrer vejrtrækningen og beroliger nervesystemet. Kort sagt – forbedre alle kroppens funktioner.

Douglas deler kroppen op i 3 zoner. Zone 1 er kroppens motor, som består af 3 muskler. Diafragma (vejrtrækningsmusklen), Psoas (hoftebøjer musklen), Gluteus maximus (den store balle muskel).

Zone 2 besår af musklerne i lår, baglår, mave og ryg.

Zone 3 udgør musklerne fra knæene og nedefter samt musklerne fra skuldre, arme og hoved.

Lad os fokusere på vejrtrækningen!

Vejrtrækningsmusklen skiller vores krop på midten. Ligesom andre muskler, kan den bliver spændt og stiv når den ikke bliver bevæget. Eller rettere sagt, så er det bindevævet omkring musklen som bliver stift. De fleste af os trækker vejret højt oppe i brystkassen. Det kan være en dårlig vane eller et resultat af travlhed og stress over for lang tid.

Vejrtrækningsmusklen er tæt forbundet med vores autonome nervesystem.

Det autonome nervesystem er dén del af vores nervesystem vi ikke umiddelbart kan kontrollere. En del af vores nervesystem har speeder funktionen (sympaticus) og giver os kæmp og flygt reaktioner, og en del har bremsefunktionen (parasympaticus) og giver os hvile og restitutions funktioner. Derudover findes et system (the polyvagal theory) som får os til at ”fryse” – det kommer du til at høre mere om her på bloggen senere.

Der skal helst være balance mellem speeder og bremse funktionen i kroppen, men de fleste af os lever med foden på speederen det meste af tiden. I alt for mange tilfælde ender det med en stress sygemelding. Hver dag oplever 430.000 danskere symptomer på alvorlig stress.

Stress sidder i kroppen!

Når vi trækker vejret højt i brystkassen aktiverer vi sympaticus – den hektiske del af nervesystemet.

Når vi trækker vejret helt ned i maven, aktiverer vi en stor hjernenerve – vagus nerven, som dermed aktiverer parasympaticus – den rolige del af nervesystemet.

Vi kan derfor aktivere den rolige del af nervesystemet ved at få vejrtrækningen helt ned i maven. Men som jeg skrev tidligere, så kan musklen være blevet stiv og sammenklistret, og der skal andre metoder til end “bare” at sige til dig selv, at du skal trække vejret dybt.

Så hvis det indtil nu ikke er lykkes for dig, at få vejrtrækningen helt ned i maven, vil du helt sikkert mærke en forbedring med ”Be Activated” – aktivering af vejrtrækningsmusklen!

Nysgerrig? Tjek dette link, hvor du kan se hvordan jeg aktiverer zone 1.