Stress skal håndteres gennem kroppen!

Stress skal håndteres gennem kroppen!
1. august 2018 author

Vidste du, at af alle de informationer der hvert sekund med lynets hastighed bevæger sig mellem hjernen og kroppen, er det KUN 20% af signalerne som går FRA hjernen og ud til kroppen – mens 80% af signalerne går FRA kroppen og ind til hjernen.

Her går vi og tror, at hjernen er noget så vigtig – men hvad med kroppen…?

Man kan spørge sig selv, hvilken “motorvej” der er mest effektiv at benytte sig af, hvis vi vil ændre noget i vores “system”. Den som rummer 20% af trafikken eller den som rummer 80% af trafikken?

Når vi bliver ramt af stress, har vi en ændret tilstand i vores nervesystem. Nervesystemet er ikke bare hjernen – men både hjernen OG kroppen. Nervesystemet kører i for højt gear, og for at berolige det, vil vi gerne lave “Det Parasympatisk drop”.

Det vil sige, at vi gerne vil påvirke hjernen og kroppen så den rolige del af vores nervesystem – også kaldet parasympaticus – skaber mere balance og dæmper den hektiske del af nervesystemet – kaldet sympaticus.

Der er naturligvis mange døre ind til det rum hvor “Det parasympatiske drop” udløses. Vi er alle forskellige, og vi kan have brug for flere metoder til at bringe os selv i balance igen.

Yoga, massage, meditation, gåture…. bare for at nævne nogle stykker.

Det er min klare erfaring, at du får den største effekt ved at vælge en metode som involverer kroppen og vejrtrækningen. Den erfaring bliver bakket op at flere eksperter.

Vores hjerne har groft sagt 3 etager. Nederst er krybdyr hjernen, i midten er føle hjernen og øverst er tænke hjernen. Alle 3 dele kan kommunikere med hinanden og overføre signaler til hinanden.

I den øverste del af hjernen bor tankerne og vores sprog med ord.

I den midterste del af hjernen bor følelserne.

I krybdyr hjernen bor vores sanser, og den del af hjernen har ikke noget sprog. Derfor kan vi ikke bruge ord og fornuft til at tale med vores sanser. Sanser er noget vi mærker i kroppen.

Det er i krybdyr hjernen vi skal starte håndteringen stress, og derfor giver det sig selv, at vi ikke kan tale os ud af stress. Vi er nødt til at have kroppen med!

Den vigtigste muskel i kroppen som kan påvirke krybdyr hjernen – er vejrtræknings musklen! Den er som en bro mellem krop og sind. Når vi trækker vejret dybt ned i maven, påvirker vi den store vagus nerve som netop kan lave “Det parasympatiske drop”! Det er den nerve som aktiverer det parasympatiske nervesystem.

Men det er altså vigtigt, at vejrtrækningen kommer HELT ned i maven. Hvis du har været/eller er ramt af stress, så har du sikkert svært ved at trække vejret HELT ned i maven. Hvis dit system har været påvirket over længere tid, så har kroppen ikke bare glemt hvordan den skal gøre – men vejrtræknings musklen (bindevævet) kan være blevet helt stiv og sammenklistret.

Den mest effektive metode jeg kender til at løsne og aktivere vejrtræknings musklen er “Be Activated”.

Vejrtrækningen er udgangspunktet for at håndtere stress!